Лумбална артроза, коксартроза и гонартроза

Какво е артроза?

Видове артроза:

Лумбална артроза

Коксартроза

Гонартроза

 

Симптоми при артроза

Лечение на артроза

    Лечение на коксартроза

    Лечение на гонартроза

    Лечение на лумбална артроза

Какво е артроза?

Артрозата е заболяване, при което настъпва изменение на ставата, стесняване на ставната цепка. Това ограничава движението и е съпроводено със силни болки. Най-общо това заболяване се определя като "изхабяване" на ставата. Със сигурност е установено, че наднормената маса (независимо от възрастта) натоварва ставите и може да причини артроза.

Артрозни изменения в ставите на ръцете могат да настъпят вследствие на системно излагане на влага и студ и при професионални пренатоварвания. Главните признаци са болка и подуване, последвани от постепенна деформация на пръстите.

Болестта бива първична и вторична. Първичната артроза се развива у предразположени към нея лица, а вторична - след възпалителни ставни заболявания или при вродени и придобити ставни малформации.

Огромната част от хората в напреднала възраст имат изхабяване на ставите, но това още не е болест и се счита за нормално, както е нормално косата на човек да побелява, обясняват ортопедите. Когато ставата се износи, се стига до ерозия на ставния хрущял. Образува се костна тъкан в краищата на ставите, или общоизвестните шипове. Най-честите причини за развитие на артроза са прекомерното тегло, тежката физическа дейност и прекарани други ставни възпалителни заболявания.

Жените страдат от артроза 10 пъти по-често от мъжете

Това се дължи на хормоналните промени след менопаузата. Освен това артрозата е наследствена болест. Почти сигурно е, че ако майка ви страда от артроза, болестта грози и вас. Артрозата се превръща в болест при появата на болка в областта на ставата. В зависимост от чувствителността на пациента болката е различна и не е задължително да съответства на степента на износване на ставите. Значителни изменения може да са придружени от слаби болки и обратното - хора с малки изменения на ставите се оплакват от силни болки. Характерна за артрозата е сковаността в ставите и болките при раздвижване. Често има зависимост между оплакванията и физическото натоварване през деня. Болките се усилват надвечер. Човек усеща скърцане, което е всъщност триене на ставите.

Различаване между артроза и артрит често е объркваща. Но двете са напълно различни синдроми. Артроза е възпалително състояние, което включва носенето на хрущяла на ставите. Но Артрит се характеризира с възпаление на ставите.

Видове артроза:

  • Артроза на гръбначния стълб (Лумбална артроза)
  • Артроза на тазобедрената става (коксартроза)
  • Артроза на колянната става (гонартроза)
  • Артроза на ставите на ръцете

Артроза на гръбначния стълб (лумбална артроза)

Лумбалната артроза е заболяване на гръбначния стълб, което е причинено от хронична дегенерация между лумбалните прешлени. Тя е известна също като "лумбална артроза на гръбначния стълб" или "артроза на гръбначния стълб".

Тази болест се среща най-вече поради неестествена поза или повтарящи се случаи на лоша позиция на тялото по време на работа или спорт. Това води до хронично износване между лумбалните прешлени и на междупрешленния диск.

Това състояние се характеризира с болки в гърба "или болка в гръбначния сълб. Болката се появява най-вече по време на движение и тренировки, защото се получава триене между прешлените

Артроза на тазобедрената става (коксартроза)

Коксартроза е заболяване, което засяга тазобедрената става. Тя е известна също като артроза на тазобедрената става.

Артрозата на тазобедрената става често е причина от увеличаване дегенерация на ставния хрущял.

Болестта причинява болка в тазобедрената става, накърнява ежедневните дейности и мобилността. Страдащите от този вид артроза често имат проблеми при ходене.

Артроза на колянната става (гонартроза)

Най-често срещана е артрозата на колянната става

От тази болест страдат най-често жени над 50 години. Заболяват и двете коленни стави, но износването не е еднакво при двата крака. Началото е постепенно, болка се появява при преумора или промяна на времето. Характерна е болката при слизане по стълби и при ставане от ниско. Развитието на болестта продължава дълги години. Постепенно оплакванията стават по-силни и по-продължителни. Болката се усеща дълбоко в ставата. В крайните стадии колената се деформират, краката се изкривяват.

Причина за нея могат да бъдат вродени заболявания или прекарани възпалителни заболявания на тазобедрената става.

Артроза на ставите на ръцете

Това е често срещано дегенеративно заболяване, което води до болка и дискомфорт на рамото по време на движение.

Заболяването е резултат от нараняване поради падане или претоварване на рамото, причинени от вдигане на тежести.

Артроза рамото болест пораждат болка в раменната става в ранните етапи. Болката се увеличава при вдигане на тежки предмети. Лека болка може да се усети и в други региони, като предната част на гърдите и шията.

Симптоми при артроза

Артрозата може да доведе до редица симптоми като

  • Болка - Състоянието може да бъде много болезнено. Страдащите от артроза често изпитват болка в засегнатата става.
     
  • Скованост - Появява се обикновено след дълъг покой на ставата и изчезва след раздвижване, с времето може да прогресира
     
  • Подуване - Износването на хрущяла може да доведе до възпаление в засегнатата става. Възпалението на ставата може да бъде много болезнено през нощта.

Лечение на артроза

Лечение на коксартроза (артроза на тазобедрената става)

Коксартроза се лекуват предимно с хирургическа терапия. Ако ортопедични терапии и лекарства се окаже неуспешен за намаляване на симптомите е необходимо замяна на тазобедрената става.

При коксартроза може да се провежда хомеопатично лечение с препарата Zeel T, който може да се намери като хапчета маз и инжекции.

Билка, която може да се използва при коксартроза е полският хвощ, поради богатото си съдържание на силикати, които допринасят за регенерацията на засегнатата съединителна тъкан, като същевременно забавя процесите на деминерализация, която е непосрественна причина за диструкцията на тазобедрената става. Той е надежно средство за профилактика, за да се избегне развитието на артрозата.

Лечение на гонартроза (Артроза на колянната става)

Още при установяването на начална артроза болният трябва задължително да отслабне и да намали физическата си активност. Специалистът ортопед предписва лекарства, които трябва да забавят разрушаването на хрущялите на ставите и да облекчат болката. На хората с артроза се препоръчва и балнеолечение и физиопроцедури. Крайният вариант е поставяне на изкуствени стави, което обаче е доста скъпо.

Лечение на лумбална артроза (артроза на гръбначния сълб)

Лекува се с помощта на стандартни или по поръчка скоби, която позволява на гръбначния мускул на почивка и да пази гърба в добра поза.

Лекарства: Бутилпиразолидиндиони, Оксиками, Пиразолони, Производни на индолоцетна киселина, Салицилати.

Лечение на артроза на ставите на ръцете

Това състояние се лекуват с помощта на природна медицинска терапии като пролотерапия